Fico: Je príkladné, ako si národy Slovákov a Čechov vždy pomáhali

29.10.2012 Celý región

Uherské Hradiště 29. októbra (TASR) - Podľa slovenského premiéra Roberta Fica (Smer-SD) je príkladné, ako si národy Slovákov a Čechov pomáhali nielen v časoch neslobody, ale aj v časoch slobody a demokracie. "Túžim, aby sa tieto pôžičky vzájomnej dôvery opakovali aj v ďalších rokoch," uviedol dnes šéf slovenského kabinetu na rokovaní vlád SR a ČR v Uherskom Hradišti.

Ako zdôraznil, blízkosť, ktorá oba národy spája, vyrastá z konkrétnych skúseností. "My Slováci, a hovorím to veľmi úprimne, sme sa spoliehali na Moravanov a na Čechov obvykle vtedy, keď nám išlo o život, ale aj o prežitie. A rovnako ste vy vedeli, že v najhorších časoch žije len kúsok od hraníc blízky slovanský národ, ktorého naturel aj charakter je vám v Českej republike najbližší. Chcem túto blízkosť zdôrazniť aj dnes," povedal.

Fico považuje za vzácnosť, že si Slováci a Česi rozumejú nielen vtedy, keď hovoria, ale aj vtedy, keď nehovoria. "Rozumieme si aj v mlčaní a prežívaní, mnohé totiž oba národy prežívame podobne, takmer rovnako," skonštatoval s tým, že takéto niečo je dnes v Európe unikátne. "Vraví sa, že priateľ je ten, ktorý prichádza vtedy, keď vás už všetci opustili. Želám si zo srdca, nech zostaneme priateľmi, na ktorých je spoľahnutie," dodal Fico.

Podľa predsedu českej vlády Petra Nečasa (ODS) by sa mali takéto medzivládne konzultácie stať tradičnými aj v nasledujúcich obdobiach. "Som presvedčený, že naše krajiny majú toho toľko spoločného a máme si toho toľko čo povedať, že tento formát považujem za veľmi užitočný," skonštatoval v dnešnom príhovore pred spoločným rokovaním obidvoch vlád.

Vzťahy medzi krajinami označil za vynikajúce, a to nielen na medzištátnej úrovni, ale aj medzi mestami, obcami, krajmi či regiónmi a samotnými občanmi. "Sú dôkazom toho, že za posledných 20 rokov vzájomnosť medzi krajinami nezoslabla tým, že žijeme v dvoch samostatných štátoch, ale naopak, v mnohých ohľadoch bola posilnená," doplnil Nečas.

Toto rokovanie má podľa neho nielen symbolický rozmer, ale aj praktickú náplň, ktorá spočíva v bilaterálnych rokovaniach jednotlivých ministrov. Nečas vyzdvihol tiež ekonomickú previazanosť krajín. "Slovensko je dnes náš druhý najvýznamnejší obchodný partner," priblížil. Je tak veľmi rád, že krajiny budú rozvíjať aj hospodársky potenciál prihraničných oblastí niekoľkými spoločnými projektmi, napríklad na rozvoj cestovného ruchu.
 

Vyberte región